Hoofdpijnklachten

HoofdpijnklachtenHoofdpijnklachten

Last van hoofdpijnklachten?

Hoofdpijn kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven. Hoofdpijn kan sterk variëren in intensiteit en locatie, zoals aan één kant van het hoofd of als constante druk. Vaak wordt gedacht dat hoofdpijn ‘in het hoofd’ ontstaat, maar onderzoek toont aan dat ook kaak, wervels, spieren, en zenuwen in de nek een rol kunnen spelen. Veel voorkomende hoofdpijnen zijn spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en Cervicogene hoofdpijn (vanuit de nek). Onze fysiotherapiepraktijk heeft manueel therapeuten die gespecialiseerd zijn in het herkennen en behandelen van verschillende soorten hoofdpijn, waarbij we gebruikmaken van manuele therapie en andere methoden voor effectieve verlichting.

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijnklachten kunnen diverse oorzaken hebben, van stress en spanning tot problemen met nek of rug. Net als bij schouderklachten, is het essentieel om de oorzaak van hoofdpijn nauwkeurig te identificeren voor een effectieve behandeling. Hoofdpijn kan o.a. veroorzaakt worden door:

  • Stress of (spier)spanning
  • Verkeerde houding tijdens werk/studie
  • een val of auto ongeluk
  • Overbelasting

Een nauwkeurige diagnose is cruciaal om de juiste behandeling te kunnen bieden. Hiervoor is vaak aanvullend onderzoek niet nodig. Na het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek kunnen we vaak al zeggen welke soort hoofdpijn aanwezig is.

Behandeling van hoofdpijnklachten

Manuele therapie is een effectieve behandelmethode bij hoofdpijnklachten. Deze therapie richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom en het verminderen van spierspanningen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding, wat indirect hoofdpijnklachten kan verminderen. Afhankelijk van het type hoofdpijn en de onderliggende oorzaken bieden we diverse behandelingen aan, zoals:

  • Fysiotherapie: gerichte oefeningen om spanning te verminderen en de houding te verbeteren.
  • Manuele therapie: technieken (manipulaties of mobilisaties) om de beweeglijkheid van de nek te verbeteren en hoofdpijnklachten te verminderen.
  • Ontspanningstherapie: methoden om stress te verminderen zoals ademhalingstechnieken, wat een positieve invloed kan hebben op hoofdpijnklachten.

Heb je regelmatig hoofdpijnklachten en wil je hier iets aan doen? Klik hier om eenvoudig een afspraak in te plannen bij Fysio Marsdiep in Den Helder

Hoofdpijnklachten