Een tenniselleboog kan veel invloed hebben op je dagelijks leven, vooral als je vaak herhalende bewegingen maakt met je arm. Deze aandoening, ook wel laterale epicondylitis of laterale epicondylagie genoemd, wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de onderarmspieren en pezen. Dit leidt tot pijn en een ontsteking van de pees die aanhecht op de buitenkant van de elleboog. Onze fysiotherapiepraktijk in Den Helder biedt gespecialiseerde behandelingen voor een tenniselleboog. Onze therapeuten zijn getraind in het herkennen en behandelen van deze aandoening en gebruiken de nieuwste therapieën en technieken om je mobiliteit terug te krijgen.
Veel voorkomende symptomen van een tenniselleboog zijn pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog, vooral bij het optillen van voorwerpen, strekken van de arm, of draaien van de onderarm. De pijn kan uitstralen naar de onderarm, pols en vingers, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een tenniselleboog zijn:
Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van je klachten vast te stellen om een effectieve behandeling te kunnen bieden.
Het hangt van de diagnose af welke behandeling het beste passend is. Middels echografie kunnen we kijken welke pees precies is aangedaan. Bij Fysiotherapie Marsdiep bieden we verschillende behandelmethoden aan voor een tenniselleboog:
Fysiotherapie en manuele therapie
Door gerichte oefeningen en eventueel manuele therapie kan de fysiotherapeut helpen om de pijn te verminderen en de functie van de elleboog te verbeteren. Hierdoor wordt de bewegelijkheid beter en de stabiliteit en spierkracht rondom de elleboog verbeterd. Met manuele therapie maken we soms gebruik van de mills manipulatie. Een effectieve techniek bij tennisellebogen.
Shockwave therapie
Deze behandelmethode is ook effectief bij een tenniselleboog en werkt door het toepassen van drukgolven op de aangedane pees. Een shockwave apparaat genereert drukgolven die zich in het lichaam voortzetten en zodoende een effect hebben op het weefsel eronder.
Dry needling
Bij deze methode worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dunne naald, wat een snelle verlichting van pijn en spierspanning kan bieden. Het heet 'dry' needling, omdat we geen vloeistoffen injecteren en omdat er ook geen bloed bij vrij komt. Bij een tenniselleboog prikken we vaak triggerpoints in het schouderblad, de bovenarm en onderarm.
Medical taping
Bij medical taping wordt er gebruik gemaakt van tape waar een bepaalde mate van rek op staat. De tape wordt met rek op de huid geplakt waardoor de tape op de huid samentrekt. Hierdoor ontstaat drukvermindering onder de huid. Ook geeft de tape een prikkel aan het zenuwstelsel wat direct tot pijnvermindering kan zorgen.
Een nauwkeurige diagnose is de eerste stap naar effectieve behandeling. Onze therapeuten zullen de oorzaak van de klachten vaststellen en een persoonlijk behandelplan opstellen.
Wil je een afspraak maken om je tenniselleboog te laten behandelen? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact op met onze fysiotherapie praktijk in Den Helder