Nekklachten

NekklachtenNekklachten

Behandeling nekklachten

Heb je nekklachten en wil je dit laten behandelen door een goede fysiotherapeut? Fysio Marsdiep is gespecialiseerd in manuele therapie en kunnen hiermee je nekklachten uitstekend behandelen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende 3-jarige master gevolgd heeft en gespecialiseerd is in schouder- en nekklachten. De therapeut gebruikt specifieke technieken om de pijn te verminderen en de pijn bij het bewegen te verminderen.

Hoe ontstaan de nekklachten? 

De klachten ontstaan vaak door een verkeerde beweging of bij het staan, liggen of zitten in een verkeerde houding. Nekklachten kunnen ook ontstaan als gevolg van stress of spanningsklachten, maar bijvoorbeeld ook door sporten of een ongeluk. De pijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden of kleine gewrichten. Er is zelden sprake van schade. 

Welke nekklachten zijn er?

Nekklachten bestaan vaak uit een zeurende pijn. De nekpijn kan soms erger worden als je de nek beweegt of je hoofd draait. Het kan daarnaast ook uitstralen naar je hoofd, armen of je handen. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat er sprake is van een zenuwbeknelling of hernia. Uitstraling kan ook komen vanuit spieren.

Hoe kun je nekklachten behandelen?

Voor het behandelen van nekklachten passen wij vaak manuele therapie toe. De effecten van de behandeling zijn meestal direct voelbaar. De gewrichten functioneren beter en het bewegen gaat soepeler. Manuele therapie wordt altijd gecombineerd met oefeningen om zo het effect van de behandeling te versterken. 

Voorbeelden van nekklachten die wij kunnen behandelen met manuele therapie:

  • Hoofdpijn en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Nekklachten met uitstraling naar de bovenrug of borst

Werkwijze manuele therapie

Intake
De eerste afspraak bestaat uit drie onderdelen: een screening, de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten. Hoe de klachten ontstaan en wanneer ze toenemen of juist verminderen. Vervolgens wordt er een lichamelijke onderzoek gedaan. De manueel therapeut beoordeelt je houding en bewegingen en onderzoekt je gewrichten. Op basis hiervan wordt er beoordeelt waar de klachten vandaan komen en hoe ze behandelt kunnen worden.

Behandeling
De manuele therapeut heeft een aantal specifieke technieken die op je gewrichten kunnen worden toegepast. Dit noemen we mobilisaties of manipulaties. Je gewrichten zullen hierdoor beter bewegen en je houding en bewegingen verbeteren. De effecten hiervan zijn direct merkbaar. Je voelt meer bewegingsvrijheid en afname van de pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen en oefeningen.

Nekklachten