Echografie

EchografieEchografie

Echografie bij de fysiotherapeut

Bij veel mensen zal echografie bekendstaan uit de zwangerschaps diagnostiek voor het bekijken van een ongeboren baby. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook goed kan worden gebruikt in de diagnostiek bij klachten aan het bewegingsapparaat. Het heeft zelfs een belangrijke plek ingenomen in de huidige particuliere fysiotherapiepraktijk. Naast ons klinisch onderzoek kunnen we de echo als aanvulling gebruiken om een duidelijke diagnose te stellen. Met name de 'weke delen' kunnen we goed scannen zoals slijmbeurzen, pezen, spieren en banden (ligamenten).

Hoe werkt echografie voor fysiotherapie?

Er worden geluidsgolven gebruikt om beelden te maken van de weefsels en structuren binnen het lichaam. Wij plaatsen het apparaat op je lichaam en de golven in je lichaam worden hiermee opgevangen. Op die manier ontstaat er een beeld op de monitor van bijvoorbeeld de spierscheuring of gewrichtsproblemen.

Wij gebruiken de echo om de diagnose vast te stellen, de behandeling voor de blessure te bepalen en de vooruitgang van de behandeling te monitoren. 

Voordelen van echografie

Soms wil het weleens zo zijn dat de behandeling niet werkt of niet voldoende effect geeft. Doordat wij beschikken over een moderne echo kunnen wij betere diagnoses stellen en zo tot een beter behandelplan komen. Een ander voordeel van de echo is dat het ook een manier is om mensen gerust te stellen. We gebruiken de echo dus niet alleen om iets aan te tonen, maar ook juist om iets uit te sluiten.

Ook je huidige fysiotherapeut kan naar ons verwijzen! Wij zullen dan een uitgebreid verslag met onze bevindingen terugsturen naar jouw fysiotherapeut. Dit scheelt lange wachttijden die je bij het ziekenhuis wel hebt. Je betaalt bij ons naast het consult geen extra kosten voor een echografisch onderzoek.