Hernia

HerniaHernia

Hernia klachten

Een hernia is een veelvoorkomende rugklacht waarbij een tussenwervelschijf beschadigd raakt en uitstulpt, wat druk uitoefent op omliggende zenuwen. Tussenwervelschijven zijn zachte kussentjes die zich tussen de wervels bevinden en zorgen voor schokdemping en flexibiliteit. Bij een hernia breekt of verschuift de buitenste laag van de tussenwervelschijf, waardoor het binnenste zachte materiaal kan uitpuilen. Dit leidt vaak tot scherpe (uitstralende) pijn, gevoelloosheid en krachtsverlies. Bij Fysiotherapie Marsdiep begrijpen we de impact die dit kan hebben op je dagelijks leven en bieden we gerichte behandelingen om de pijn te verminderen en je functionaliteit te herstellen.

Symptomen van een hernia

Een hernia kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de locatie en de ernst van de uitstulping:

  • Rugpijn: Vaak zijn dit de eerste klachten, met scherpe, stekende pijn in de onderrug.
  • Uitstraling naar een been (ischias): De pijn kan door de druk op de zenuw uitstralen naar een been, vaak gepaard met tintelingen of gevoelloosheid.
  • Verminderde spierkracht of uitval: In ernstige gevallen kan de druk op de zenuw leiden tot krachtverlies in een been, voet of arm. Soms kan je ook uitval krijgen zoals een klapvoet.
  • Verminderde sensibiliteit (gevoel): Delen van het been of de voet kunnen doof/dof aanvoelen of tintelen. 
  • Verergering van pijn bij beweging: Bepaalde bewegingen, zoals bukken of draaien, kunnen de pijn verergeren.

Oorzaken van een hernia

Een hernia kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Overbelasting door (te) zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding, slechte spierconditie of langdurig zitten in een slechte houding zijn veelvoorkomende oorzaken. Daarnaast kunnen veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven het risico vergroten. 

Nekhernia versus rughernia

Een hernia kan zich op verschillende plekken in de wervelkolom voorkomen. Nek- en rughernia’s komen het vaakst voor. 

  • Nekhernia (cervicale hernia): Komt voor in de halswervels. Een nekhernia kan pijn veroorzaken in de nek, schouders en armen, soms met tintelingen en gevoelloosheid in de vingers.
  • Rughernia (lumbale hernia): Komt voor in de onderrug. Deze vorm van hernia veroorzaakt vaak pijn die uitstraalt naar een been of bij een centrale hernia, soms naar beide benen. Dit kan je in het hele been voelen tot in de voet, afhankelijk van het niveau van de hernia.  

Behandeling van een hernia

Afhankelijk van de diagnose kunnen we verschillende behandelmethoden inzetten. Ons doel is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om de oorzaak van de klachten aan te pakken. 

  • Fysiotherapie: gerichte oefeningen om de rug te versterken en te stabiliseren voor meer kracht en stabiliteit. Daarnaast helpt fysiotherapie om de lichaamshouding te verbeteren
  • Informeren en adviseren: Men maakt zich vaak zorgen dat ze geopereerd moeten worden of dat het niet meer goed komt. Een hernia kan lang duren, 3-6 maanden is normaal maar soms duurt het ook langer. Belangrijk is dat het herstel vaak beter is zonder operatie en dat 80% van de alle hernia vanzelf herstelt! Hierover informeren en geruststellen is belangrijk.
  • Manuele therapie: technieken om de mobiliteit van de lage rug te verbeteren en eventuele blokkades te corrigeren.
  • Dry needling: Voor het ontspannen van gespannen spieren rondom de hernia, wat kan bijdragen aan pijnvermindering.

Afhankelijk van jouw symptomen, medische geschiedenis en andere factoren, zal bij Fysio Marsdiep in Den Helder een behandelplan worden opgesteld dat het beste bij je past. Maak hiervoor eenvoudig een afspraak via onze website of neem contact met ons op voor meer informatie.

Hernia